Ouderschapsplan

Bij een scheiding met minderjarige kinderen is een ouderschapsplan verplicht. Hierin staan alle afspraken over de verzorging en de opvoeding van de kinderen. Als het kind meerderjarig is, is een ouderschapsplan niet verplicht.

 

Wat staat erin

Een ouderschapsplan bestaat uit afspraken over de opvoeding, verzorging en de kosten met betrekking tot de kinderen. Beide ouders maken deze afspraken gezamenlijk. Hiermee voorkom je  onduidelijkheden en conflicten in de toekomst.

De afspraken gaan over zaken met betrekking tot dagelijkse beslissingen in het leven van de kinderen zoals medische beslissingen, betaling van sportcontributies de schoolkeuze van de kinderen, etc. Ook is het verstandig om afspraken te maken omtrent de opvoeding, zodat dit bij vader en moeder gelijk is. Bijvoorbeeld hoe laat de kinderen thuis moeten komen.

In het ouderschapsplan kun je een zorgregeling of omgangsregeling opnemen. Dat zijn de afspraken over waar de kinderen gaan wonen en hoe vaak ze de andere ouder zullen gaan zien. Hierbij zal ook rekening gehouden moeten worden met de wensen van de kinderen zelf. Ik zal, indien gewenst en in overleg, dit ook met de kinderen bespreken in een kindgesprek

 

Aanpassen van het ouderschapsplan

Als het ouderschapsplan niet (meer) blijkt te werken kunnen er aanpassingen gedaan worden in het plan. Hier staan jullie vrij in. Jullie mogen de afspraken wijzigen mits dit niet in strijd is met de wet.

Wat momenteel passend is, voldoet over een half jaar misschien niet meer. Daarom is het raadzaam om af te spreken dat jullie ieder (half) jaar samen in gesprek gaan om te kijken hoe alles verloopt en of het ouderschapsplan nog nageleefd wordt. Dit kunnen jullie als ouders samen doen, maar ook met mijn hulp.